Jak být mistrem kvalitního espressa
Také si vy, nebo vaše přítelkyně, žena nedovedete představit den bez šálku poctivé kávy? Jednou z nejlahodnějších je espresso. Má dokonalou vůni a výbornou krémovou pěnu.
Abyste si mohl tuto dokonalost dopřát i doma, zkuste se řídit naším návodem a buďte odborníkem.
Základní věcí je pořídit si kávovar
Není třeba utrácet za něj mnoho peněz. Důležité je, že si pořídíte přístroj, díky kterému vás budou ostatní obdivovat. Nezapomeňte, že čím bude kávovar jednodušší, tím spíše se později vyhnete případným poruchám.
Podstatné však je, aby měl kávovar tlak alespoň 9 barů a uměl pracovat s teplotou vody kolem 88 – 90°C.
Kávovaru nesmí chybět kvalitní mlýnek, aby dokázal vykouzlit jemně namletou kávu. Důležité také je, abyste se o kávovar dokázali dobře postarat, tzn. – neustále ho čistěte. Dbejte také na používání dobré vody do kávovaru. Chlor nebo tvrdá voda chuť kávy určitě nevylepší.
Slyšeli jste někdy o pojmu „crema“?
Víte, co toto slovo znamená? Crama je kvalita kávy. Pokud nemá káva dostatečnou cremu, nelze ji považovat za kvalitní. Příčinou nekvalitní kávy může být špatná manipulace s kávovarem či neprofesionální příprava kávy.
Správně připravená káva by měla mít barvu karamelu a na povrchu by měla být vrstva pěny, asi 5 mm. Známkou nekvality jsou také skvrny na povrchu nebo otvory, které se někdy v pěně objevují.
Objevili jste příznaky nekvality u své kávy? Je nejvyšší čas to napravit a začít pít to, co vám i přátelům bude opravdu chutnat.