Mít vlastní značku piva je snem snad každého muže. Pokud si pohráváte s myšlenou na podnikání v oboru minipivovarnictví a důkladně jste svůj záměr promysleli, měli byste vědět, že stále máte šanci uspět. Ačkoliv je u nás podniků tohoto typu více než jinde na světě, k nasycení trhu stále nedošlo. Někteří provozovatelé navíc doplácí na to, že nedodržují základní zásady. S těmi nejdůležitějšími vás proto seznámíme v tomto článku.
Investujte do kvalitního zařízení
Bez potřebné technologie dobré pivo nevyrobíte. Rozhodně ne v adekvátním množství a konzistentní kvalitě. Obraťte se proto na dodavatele, pro kterého není výroba pivovarů jen okrajovou činností. A především: nebojte se investovat do špičkového zařízení – jedině tak budete mít jistotu, že se při procesu výroby nebudete potýkat se zbytečnými problémy.
Ohlídejte si složení vody
Zásadní surovinou pro výrobu piva je voda. A proto, než se pustíte do vaření, nechte udělat její chemický rozbor a nevyhovující složky odstraňte pomocí přísad a filtrů. Pamatujte, že bez dobré vody vynikající nápoj neuvaříte.
Chuť vyrábět výjimečný produkt
Bez ohledu na to, zda se výroby piva zhostíte vy, nebo někoho zaměstnáte, nesmí sládkovi chybět nadšení pro věc a pozitivní přístup. Nezodpovědnost a snaha cokoliv ošidit vždy vedou k nezdárnému konci projektu.
Promyslete volbu lokality
Svůj budoucí minipivovar přirozeně vidíte co nejblíže bydliště – nebudete přece ztrácet čas dojížděním. Ale právě výběr lokality je vždy jedním ze stěžejních kritérií úspěšného podnikání. Obecně se jako ideální jeví jakékoliv místo s větší koncentrací lidí: centrum města, místo v rámci oblíbené cyklotrasy apod.
Stylová restaurace s příjemným personálem
Můžete mít nejlepší pivo v okolí, ale pokud ho nebude servírovat s úsměvem na rtech profesionální obsluha, zákazníky si neudržíte. Naprostou samozřejmostí by mělo být pohodové, a pokud možno tematicky pojaté prostředí restaurace.
Vše udržujte perfektně čisté
Proč je čistota tak důležitá? Položte si otázku, zda sníte o vyhlášeném minipivovaru, nebo o putyce čtvrté cenové. Ve stoprocentně čistém stavu udržujte pivní tanky, trubky, sklenice, stoly… zkrátka vše, co jakýmkoliv způsobem souvisí s podnikem. Pamatujte, že nálepky ušmudlaného pivovaru se zbavíte jen velmi těžko.