Lahodným mokem z kategorie českých pálenek je jednoznačně slivovice

Vyslovíte-li nahlas zvučné názvy klasických českých pálenek – hruškovice, jeřabinka, slivovice, vínovice – už se vám nosem rozlévá podmanivá vůně, jiskrná čistota a lehce pálivá chuť, která sklouznutím v hrdle příjemným proplouváním trávicím traktem zahřeje, potěší a rozveselí. Nejkvalitnější alkohol přiostřuje typickou ovocnou chuť pro co nejpůsobivější efekt.

Postup výroby nepančované slivovice

Slivovice patří mezi destilované alkoholické nápoje, vyrábí se ze švestek, a to následujícím způsobem: na jeden litr jakostní slivovice je třeba 10-14 kg zralých sladkých švestek s vyloučením nahnilého a červivého ovoce. Švestky se podrtí a vloží do speciální uzavřené, umyté nádoby, v níž sto dní kvasí při pokojové teplotě. Již po prvních dnech se na povrchu utvoří přirozená ochranná fólie proti infekcím a proti ztrátám alkoholu. Pokud se na vršku objeví plíseň, odebere se. Kvas se nikdy nemíchá. Po kvašení se švestky destilují – vaří se při 100 °C. Nápoj je velmi alkoholický, proto jej naředíme vodou na obsah 40-50 procent alkoholu.

Jak rozpoznat pravou slivovici od té ředěné

Pokud si budeme vybírat slivovici v kamenné prodejně nebo v e-shopu PanAlfréd.cz, jenž má kvalitní slivovice z českých pálenic a po Praze je rozváží zdarma, měli bychom si na etiketě přečíst složení slivovice. Jakostní pálenka z ovoce musí mít ve složení pouze ovocný destilát a vodu. Pokud objevíme ve složení názvy jako líh či jemný líh, obvykle je obsažen ve slivovici i levnější destilát (obilný) než pouze ten ze švestek. Kvalitní a čistá slivovice po nalití do sklenky vytváří pramínky alkoholu, stejně jako při zkoušce prstem takzvaně drhne. Zkušený degustátor promne nápoj mezi palcem a ukazováčkem a podle odporu tekutiny rozpozná obsažené ovoce. Staňte se znalci v oboru pití kvalitní pálenky z obchodu PanAlfréd.cz a nenechte se ukolébat nekvalitním pitím.